Proteini u prahu biljnog podrijetla sve su popularniji. Među njima se ističe grašak protein, zbog izvrsnog hranjivog sadržaja i lakog probavljivosti. Mnogi su izvori proteina također alergeni (npr. sirutka, jaja, kazein, soja), pa je njihova konzumacija mnogima zabranjena. Protein graška idealan je izbor za njih, naročito pošto je i bez glutena na prirodni način.
Grašak protein ekstrahira se iz žutog graška (sušeni zeleni grašak). Za to, žuti grašak se samelje u fini prah, a zatim se višak škroba i vlakana iz njega ispere vodom. Preostala pasta od graška tako sadrži vrlo veliku količinu proteina, kao i vitamine i minerale. Suvišak vode zatim se uklanja sušenjem kako bi se postigao izuzetno visok sadržaj proteina, kao i konzistencija finog praha koje je lako za korištenje.
Poznato je da su mahunarke izuzetno zdrave, iako mogu izazvati neugodno nadimanje. Uzrok tome je njihov visok sadržaj škroba i vlakana. Tijekom proizvodnje proteina graška, ove se tvari gotovo u potpunosti uklanjaju, pa konzumacija grašak proteina ne uzrokuje neugodne simptome, izuzetno je lako probavljiv.
Grašak protein sadrži esencijalne aminokiseline, to su bjelančevine koje su neophodne za tijelo, ali ljudsko ih tijelo nije u stanju proizvesti, pa moramo pomno paziti na njihov unos. Sadrži velike količine aminokiselina razgranatog lanca (BCAA aminokiseline) koje igraju važnu ulogu u pravilnoj izgradnji mišića, kao i u održavanju odgovarajuće fizičke snage.
Upute za korištenje
Zbog fine praškaste teksture, grašak protein se može konzumirati pomiješan s vodom ili biljnim mlijekom. Oni koji žele prikriti njegov pomalo "zemljasti" okus mogu ga umiješati u smoothie, kašu ili shake za doručak. Uz to, puno se jela mogu obogatiti proteinom graška, na pr. možemo napraviti proteinske palačinke, vafle, ali ga čak možemo umiješati i u variva. U slučaju pečenja, gotovo svako brašno može se zamijeniti s proteinom u prahu, u količini od jedne trećine (npr. spužvasti kolači, kolači, muffin, linzer itd.).