Opis
Rudarstvo soli u rudniku soli u Parajdu, Transilvaniji, u blizini sela Parajd, se datira još od starih Rimljana. Rudnik je stotinama godina bio u vlasništvu kraljeva Mađarske i Transilvanije, pa je i on dio mađarske povijesti. Od 15. stoljeća nadalje, parajdska sol se nazivala i „sekelj sol“, koja do danas pruža rad i egzistenciju stanovnicima „Solnog kraja“. Solne špilje Parajda predstavljaju jednu od najvećih rezervi soli u Europi, s dovoljno soli za još više stoljeća, u sloju soli u dubini od skoro 2700 m. Sol se nalazi u prirodnom, zaštićenom obliku u dubini, izolirana od štetnih utjecaja okoliša. Dan do danas se kopa i obrađuje mehaničkim putem, ne pročišćava, ne izbjeljuje i ne rafinira se industrijskim postupcima, ne miješa se s aditivima, zbog čega ima visok udio minerala i blagotvoran učinak. Parajdska sol sadrži više vrsta minerala i elemenata u tragovima, što se uglavnom može pripisati ostacima drevnomorskog blata. To je uzrok i njezinoj karakterističnoj sivkastoj nijansi.
Upute za korištenje parajdske soli
Može se koristiti za začinjanje tijekom pečenja i kuhanja, sočnijeg je i intenzivnijeg okusa od tradicionalne kuhinjske soli. Mađarsko gastronomsko udruženje nagradilo je parajdsku sol zlatnom vrpcom kao izvanredan gastronomski proizvod, a zatim je na svjetskom prvenstvu kuhara Bocuse d’Or, Lyon Chef, mađarski tim kuhao s njom. Kada se koristi kao sol za kupanje, učinkovita je u ublažavanju reumatskih bolova, bolova u zglobovima i mišićima, kao i u ublažavanju različitih kožnih bolesti. Vraća odgovarajuću pH vrijednost kože, odnosno pomaže u njezinoj hidrataciji. Kao kupka za stopala može se koristiti i za prevenciju i liječenje gljivičnih bolesti. Ispiranje također pomaže u održavanju zdravlja zubi i zubnog mesa, jer učinkovito dezinficira usta.
Balance Food Parajdska sol 1000 g cijena: [PRICE]