Šećer kokosovog cvijeta 1000g / 1kg
Šećer kokosovog cvijeta 1000g / 1kg
6,70

Šećer kokosovog cvijeta 1000g / 1kg

Opis i parametri
Neto težina: 1000 g

Sastojci: 100% prirodni šećer kokosovog cvijeta

Mjesto podrijetla: Indonezija


Prosječna hranjiva vrijednost u 100 g proizvoda:

- Energija: 1590 kJ / 308,04 kcal
- Masti: 0,0 g
- od kojih zasićene masne kiseline: 0,0 g
- Ugljikohidrati: 95,1 g
- od kojih šećeri: 81,89 g
- Proteini: 0,0 g
- Vlakna: 3,51 g
- Sol: 0,0 g

Podaci o prehrambenim vrijednostima su samo informativni! Stvarne prehrambene vrijednosti na pakiranju mogu se razlikovati od ovdje navedenih. Molimo raspitajte se o stvarnim hranjivim vrijednostima kod naših kolega!

Zahvaljujući svom posebnom okusu i povoljnijim vrijednostima unutarnjeg sadržaja u odnosu na kristalni šećer, šećer kokosovog cvijeta je danas vrlo česta alternativa zaslađivanju u alternativnoj kuhinji.

6,70
Nagradni kupon: 0,13 €
Detalji

Opis



Tradicionalni zaslađivač Jugoistočne Azije je šećer kokosovog svijeta, poznat i kao kokosov šećer. Napravljen je od soka cvijeta kokosove palme. Na cvjetnim pupovima rade se rezovi, sakupljaju se dobiveni sokovi od biljaka, a zatim kuhanjem dodatno zgušnjavaju dok se potpuno ne skrutnu, dok se masa koja se sve više stvrdnjava drobi kontinuiranim miješanjem i lomljenjem, čime se postiže fina, sitnozrnasta tekstura karakteristična za šećer kokosovog cvijeta. Osim toga, ne podvrgava se kemijskom procesu i rafiniranju (za razliku od proizvodnje šećera od repe) tako ima veće vrijednosti unutarnjeg sadržaja.



Vrijednosti unutarnjeg sadržaja



Šećer kokosovog cvijeta sastoji se od 75-80% jednostavnih šećera (saharoza, glukoza i furkoza), ostalo su složeni ugljikohidrati, uglavnom vlakna, te minerali i vitamini. Njegov je glikemijski indeks niži od šećera kristala (saharoze) zbog većeg sadržaja vlakana. GI vrijednost šećera kristala obično se daje između 65-70. Neke su studije utvrdile da je glikemijski indeks šećera kokosovog cvijeta GI = 35, što znači izrazito sporu apsorpciju ugljikohidrata. Međutim, studije Sydney University Glycemic Index Research Service utvrdile su da je glikemijski indeks šećera kokosovog cvijeta GI = 54, s čim apsorpcija ugljikohidrata u šećeru kokosovog cvijeta spada u srednju kategoriju, kao i povećanje razine šećera u krvi i inzulina. Dijabetičarima i osobama rezistentnima na inzulin ne preporučujemo njegovo konzumiranje, ili samo u maloj mjeri, pažljivo!



Upute za korištenje šećera kokosovog cvijeta



Šećer kokosovog cvijeta u potpunosti je prikladan za zamjenu šećera kristala u pićima, kolačima, kremama, umacima itd. Zahvaljujući svom karakterističnom, pomalo dimljenom okusu poput karamele, može biti pravi gastronomski specijalitet vaše kuhinje prilikom izrade gurmanskih mješavina začina, BBQ marinada, preljeva za salate.

Slični proizvodi