Opis
Tradicionalni zaslađivač Jugoistočne Azije je šećer kokosovog svijeta, poznat i kao kokosov šećer. Napravljen je od soka cvijeta kokosove palme. Na cvjetnim pupovima rade se rezovi, sakupljaju se dobiveni sokovi od biljaka, a zatim kuhanjem dodatno zgušnjavaju dok se potpuno ne skrutnu, dok se masa koja se sve više stvrdnjava drobi kontinuiranim miješanjem i lomljenjem, čime se postiže fina, sitnozrnasta tekstura karakteristična za šećer kokosovog cvijeta. Osim toga, ne podvrgava se kemijskom procesu i rafiniranju (za razliku od proizvodnje šećera od repe) tako ima veće vrijednosti unutarnjeg sadržaja.
Vrijednosti unutarnjeg sadržaja
Šećer kokosovog cvijeta sastoji se od 75-80% jednostavnih šećera (saharoza, glukoza i furkoza), ostalo su složeni ugljikohidrati, uglavnom vlakna, te minerali i vitamini. Njegov je glikemijski indeks niži od šećera kristala (saharoze) zbog većeg sadržaja vlakana. GI vrijednost šećera kristala obično se daje između 65-70. Neke su studije utvrdile da je glikemijski indeks šećera kokosovog cvijeta GI = 35, što znači izrazito sporu apsorpciju ugljikohidrata. Međutim, studije Sydney University Glycemic Index Research Service utvrdile su da je glikemijski indeks šećera kokosovog cvijeta GI = 54, s čim apsorpcija ugljikohidrata u šećeru kokosovog cvijeta spada u srednju kategoriju, kao i povećanje razine šećera u krvi i inzulina. Dijabetičarima i osobama rezistentnima na inzulin ne preporučujemo njegovo konzumiranje, ili samo u maloj mjeri, pažljivo!
Upute za korištenje šećera kokosovog cvijeta
Šećer kokosovog cvijeta u potpunosti je prikladan za zamjenu šećera kristala u pićima, kolačima, kremama, umacima itd. Zahvaljujući svom karakterističnom, pomalo dimljenom okusu poput karamele, može biti pravi gastronomski specijalitet vaše kuhinje prilikom izrade gurmanskih mješavina začina, BBQ marinada, preljeva za salate.