Askorbinska kiselina 500 g
Askorbinska kiselina 500 g
3,79

Askorbinska kiselina 500 g

Opis i parametri
Neto težina: 500 g

Sastojci: askorbinska kiselina (L-askorbinska kiselina)

Mjesto podrijetla: -


Prosječna hranjiva vrijednost u 100 g proizvoda:

- Energija: - kJ / - kcal
- Masti: - g
- od kojih zasićene masne kiseline: - g
- Ugljikohidrati: - g
- od kojih šećeri: - g
- Proteini: - g
- Vlakna: - g
- Sol: - g

Podaci o parametrima u tijeku!

Askorbinska kiselina, poznata i kao vitamin C (L-askorbinska kiselina), vitamin je topiv u vodi s antioksidativnim svojstvima. Naše tijelo nije sposoban pohraniti vitamin C, pa ga je potrebno neprestano nadopunjavati.


Askorbinska kiselina postoji u dva oblika, D- i L-askorbinska kiselina. Od njih se samo L-askorbinska kiselina može koristiti kao vitamin u ljudskom tijelu, pa iako je D-askorbinska kiselina bezopasna, beskorisna je kao vitamin i ne može se prodavati kao vitamin. Prije kupnje askorbinske kiseline, svakako provjerite njezinu vrstu. Askorbinska kiselina koju prodaje naša web trgovina je L-askorbinska kiselina, tj. vitamin C!

3,79
Nagradni kupon: 0,08 €
Detalji

Opis



Već u 16. stoljeću otkrivena je bolest zvana skorbut, koja se već tada tretirala kao bolest nedostatka. Otkrili su je da prehrana bogata voćem tijekom dugih krstarenja pomaže u sprečavanju skorbuta. 1912. godine znanstveni eksperimenti dokazali su da je skorbut doista bolest nedostatka, a zatim je 1920. godine otkrivena hranjiva komponenta čiji nedostatak pokreće bolest. U to je vrijeme ova organska kiselina, danas poznata kao vitamin C, bila je poznata kao heksuronska kiselina. 1937. godine Norman Haworth i Paul Karrer dobili su Nobelovu nagradu za kemiju za određivanje strukture askorbinske kiseline, a Albert Szent-Györgyi Nobelovu nagradu za medicinu zbog otkrića bioloških učinaka vitamina C.



Blagotvorni učinak



Askorbinska kiselina (vitamin C) djeluje kao vrlo moćan antioksidans, neutralizirajući slobodne radikale. Slobodni radikali uglavnom se stvaraju u našem tijelu kao rezultat nepravilne prehrane, pušenja i zagađenja okoliša, gdje nanose štetu, potičući tako razvoj raka, dijabetesa, artritisa i raznih bolesti srca. Konzumacija velikih količina askorbinske kiseline pomaže tijelu da razvije otpornost, izbjegavajući tako neželjene bolesti.



Askorbinska kiselina također je uključena u odgovarajuću proizvodnju kolagena u tijelu. Kolagen je protein koji se nalazi u koži, krvnim žilama i vezivnim tkivima. Pomaže u održavanju mladenačke, gipke kože, blagotvorno djeluje na zdravlje kostiju i zuba te potiče zacjeljivanje rana.



Upute za korištenje askorbinske kiseline



Prema novim preporukama, vrijedi unositi 1000-1500 mg vitamina C dnevno kako bismo održali svoje zdravlje. To možemo pokriti uglavnom uz pomoć sirovog voća i povrća, kao i dodataka prehrani. Da bi se izbjegla bolest, minimalni preporučeni dnevni unos askorbinske kiseline je 90 mg za muškarce i 75 mg za žene. Preporučena dnevna doza veća je za trudnice, dojilje i pušače. Askorbinska kiselina je tvar osjetljiva na toplinu, pa treba izbjegavati njezinu uporabu u hrani visoke temperature. Poželjno ju je piti pomiješanu s mlakim čajem ili limunadom.



Balance Food Askorbinska kiselina 500 g cijena: [PRICE]

Slični proizvodi