Opis
Kakao u prahu dobiva se preradom zrna kakaa, koji su fermentirano i osušeno sjeme ploda grma tropskog kakaa. Fermentirana, a zatim osušena zrna kakaa se oprža, zatim očiste od ljuske i ostalih suvišnih dijelova i na kraju samelju uz pomoć valjaka. Tada se dobiva pasta od zrna kakaa nalik tijestu, od koje se izrađuju dva proizvoda: kakao maslac i kakao u prahu. Dobiveni sirovi, prirodni kakao u prahu ima pH oko 5-6, pomalo kiselog, limunskog i voćnog okusa, i još sadrži 10-12% kakao maslaca. U 19. stoljeću Nizozemac Coenraad Johanner van Houten razvio je novi postupak za proizvodnju kakaa u prahu, u kojem zrna kakaa dobivaju alkalni tretman. Kao rezultat postupka, pH proizvoda smanjuje se na neutralni raspon, boja kakaa u prahu postaje tamnija, a okus puno ugodniji, puniji, tipičan za čokoladu i kakao.
Upute za korištenje
Hrabro ga možemo koristiti u kolačima, kremama i punjenjima, glazurama i premazima. Izvrstan je i za pripremu toplih i hladnih napitaka od kakaa. Oni koji žele eksperimentirati, mogu ga probati i u specijalitetima slane hrane, poput autentičnog recepta za čili con carne.
Kada upotrebljavamo nizozemski kakao, važno je za olakšanje tijesta koristiti prašak za pecivo umjesto sode bikarbone, jer po neutralnoj pH vrijednosti kakaa u prahu soda bikarbona neće raditi u punoj učinkovitosti, rezultirajući plosnato i gusto tijesto.
Kakao u prahu možete se konzumirati u svim dijetama bez grižnje savjesti, jer je njegov prirodni sadržaj šećera zanemariv (cca. 0,6 g/100 g) i ne sadrži dodani šećer. Savršen je za izradu kolača bez glutena i sa mlijekom od sjemenki možemo od njega napraviti savršeni kakao bez laktoze.
Balance Food Premium Nizozemski kakao u prahu 20-22% 100 g cijena: [PRICE]