Ksilit / Ksilitol /  Brezin šećer U PRAHU - 1000 g / 1 kg
Ksilit / Ksilitol / Brezin šećer U PRAHU - 1000 g / 1 kg
7,57

Ksilit / Ksilitol / Brezin šećer U PRAHU - 1000 g / 1 kg

Opis i parametri
Neto težina:1000 g
Sastojci: ksilitol u prahu (ksilitol u prahu/brezin šećer u prahu)
Glikemijski indeks: 7
Prosječna hranjiva vrijednost u 100 g proizvoda
-Energija: 100 kJ / 240 kcal
- Masti: 0,0 g
- od kojih zasićene masne kiseline: 0,0 g
- Ugljikohidrati: 99,8 g
- od kojih šećeri: 0,2 g
- od kojih polioli: 99,6 g
- Proteini: 0,0 g
- Vlakna: 0,0 g
- Sol: 0,0 g
Podaci o prehrambenim vrijednostima su samo informativni! Stvarne prehrambene vrijednosti na pakiranju mogu se razlikovati od ovdje navedenih. Molimo raspitajte se o stvarnim hranjivim vrijednostima kod naših kolega!

Ksilitol, poznat i kao brezin šećer, prirodni je šećerni alkohol koji se nalazi u većini biljaka. Iako je izgledom i uporabljivošću vrlo sličan tradicionalnom šećeru kristalu, zbog niskog glikemijskog indeksa (GI = 7) i korisnog kalorijskog sadržaja, vrijedi prijeći na brezin šećer kako bismo zaštitili svoje zdravlje. U obliku praha izvrstan je za ukrašavanje kolača, kao i za hladne kreme i napitke zbog bržeg otapanja.


7,57
Nagradni kupon: 0,15 €
Detalji

Opis



Naziv brezin šećer upućuje na činjenicu da je ksilitol u početku bio izrađen od slatkih vlakana breze. 1902. godine Herman Emil Fischer, otkrivač ksilitola, dobio je Nobelovu nagradu. Budući da je proizvodnja saharoze u to vrijeme bila jeftina, ova izvrsna alternativa za zamjenu šećera nije primijećena u industriji. Kriza šećera nakon Drugog svjetskog rata potaknula je Finsku Šećernu Tvrtku da razvije industrijsku proizvodnju ksilitola. U prehrambenoj industriji uglavnom se koristi u proizvodnji žvakaćih guma, bezalkoholnih pića i drugih dijetalnih slatkiša.



Zbog svog niskog glikemijskog indeksa, sadržaja kalorije i ugljikohidrata, savršen je izbor za dijabetičare i osobe na dijeti za zamjenu šećera.



Konzumiranje velikih količina istovremeno po prvi puta može izazvati proljev kod onih koji su na njega osjetljivi, pa je poželjno naviknuti naše tijelo sa manjim količinama. Kasnije ni veće količine (20-30g) ne stvaraju takav problem.



Upute za korištenje



Njegova je snaga zaslađivanja ista kao i šećera kristala, tako da ga - uz nekoliko iznimaka - može u potpunosti zamijeniti u svim receptima. Izvrstan je i za pečenje, jer ne gubi svoj slatkasti okus i ne postaje gorka ni na visokim temperaturama. Nažalost, zbog svog fungicidnog učinka nije praktično ga koristiti u dizanim tjesteninama i ne može se karamelizirati.

Slični proizvodi