Ima blagotvoran učinak na profil masnoća u krvi, jer njegova linolna kiselina snižava LDL ("loši") kolesterol i povećava HDL ("dobar") kolesterol, smanjujući time kardiovaskularni rizik, posebno u prevenciji koronarnih bolesti i moždanog udara.
Sjeme medvjeđe lijeske bogat je vlaknima, vitaminima, mineralima i nizom fitokemikalija koje promiču zdravlje, i koji zajedno pružaju zaštitu od kroničnih bolesti i tumora.
Njegov sadržaj folne kiseline istaknut je među uljnim sjemenkama. Folna kiselina je vitamin, među ostalim neophodan za metabolizam aminokiselina i nukleinskih kiselina. Igra važnu ulogu u stvaranju krvi, u slučaju njegovog nedostatka može nastati anemija, zaboravnost, depresija, pospanost. Posebno je važno uzimati pravu količinu tijekom trudnoće, jer je ona uključena u prevenciju poremećaja neuralne cijevi fetusa.
Osim folne kiseline (vitamin B9), sjeme medvjeđe lijeske sadrži i druge vitamine vitaminske skupine B koji pomažu u zaštiti živčanog sustava i pravilnom funkcioniranju metabolizma.
Sjeme medvjeđe lijeske je također izvrstan izvor vitamina E. Ovaj vitamin topljiv u mastima, poznat i kao tokoferol, ima antioksidativna svojstva. Sprječava stvaranje prekomjernih slobodnih radikala iz višestruko nezasićenih masnih kiselina. Uz to, igra važnu ulogu u odgađanju starenja, zaštiti stanične membrane i jačanju imunološkog sustava.
Među mineralima ističu njegov sadržaj mangana, kalija, kalcija, bakra, željeza, magnezija, cinka i selena. Bakar i magnezij kofaktori (organska molekula ili metalni ion koji je neophodni za rad enzima) su enzima s antioksidativnim svojstvima, superoksid dismutaze.