Sjeme medvjeđe lijeske  100g
Sjeme medvjeđe lijeske 100g
1,48

Sjeme medvjeđe lijeske 100g

Opis i parametri
Sastojci: 100 % lješnjaci

Čuvati na suhom i hladnom mjestu!

Mjesto podrijetla: EU

Prosječna hranjiva vrijednost u 100 g proizvoda:
Energija: 2793kj/677kcal
Masti: 63g
od kojih zasićene masne kiseline: 4,51g
Ugljikohidrati: 6g
od koji šećeri: 3,7g
Proteini: 17g
Prehrambena Vlakna: 8,9g
Sol: 0,005g

Zahvaljujući vrijednim masnim kiselinama, vitaminima i mineralima, sjeme medvjeđe lijekse je posebno zdrav. Bogat je oleinskom kiselinom, koja je esencijalna mononezasićena masna kiselina, koju tijelo nije u stanju proizvesti, tako je možemo unijeti samo putem prehrane.

1,48
Nagradni kupon: 0,03 €
Detalji

Ima blagotvoran učinak na profil masnoća u krvi, jer njegova linolna kiselina snižava LDL ("loši") kolesterol i povećava HDL ("dobar") kolesterol, smanjujući time kardiovaskularni rizik, posebno u prevenciji koronarnih bolesti i moždanog udara.

Sjeme medvjeđe lijeske bogat je vlaknima, vitaminima, mineralima i nizom fitokemikalija koje promiču zdravlje, i koji zajedno pružaju zaštitu od kroničnih bolesti i tumora.

Njegov sadržaj folne kiseline istaknut je među uljnim sjemenkama. Folna kiselina je vitamin, među ostalim neophodan za metabolizam aminokiselina i nukleinskih kiselina. Igra važnu ulogu u stvaranju krvi, u slučaju njegovog nedostatka može nastati anemija, zaboravnost, depresija, pospanost. Posebno je važno uzimati pravu količinu tijekom trudnoće, jer je ona uključena u prevenciju poremećaja neuralne cijevi fetusa.


Osim folne kiseline (vitamin B9), sjeme medvjeđe lijeske sadrži i druge vitamine vitaminske skupine B koji pomažu u zaštiti živčanog sustava i pravilnom funkcioniranju metabolizma.


Sjeme medvjeđe lijeske je također izvrstan izvor vitamina E. Ovaj vitamin topljiv u mastima, poznat i kao tokoferol, ima antioksidativna svojstva. Sprječava stvaranje prekomjernih slobodnih radikala iz višestruko nezasićenih masnih kiselina. Uz to, igra važnu ulogu u odgađanju starenja, zaštiti stanične membrane i jačanju imunološkog sustava.

Među mineralima ističu njegov sadržaj mangana, kalija, kalcija, bakra, željeza, magnezija, cinka i selena. Bakar i magnezij kofaktori (organska molekula ili metalni ion koji je neophodni za rad enzima) su enzima s antioksidativnim svojstvima, superoksid dismutaze.Slični proizvodi