Protein smeđe riže najpopularniji je izvor biljnih proteina, jer u izuzetno visokom udjelu sadrži proteine, i to u jednom od najboljih aminokiselinskih sastava. Također je lako probavljiv i ne izaziva nikakve alergijske reakcije, pa ga mogu konzumirati osobe preosjetljive na gluten, laktozu i mliječne bjelančevine te alergični na soju i jaja. Brojne studije već su pokazale da za pokrivanje povećanog unos proteina potrebnog sportašima upotreba proteina biljnog podrijetla, uključujući protein smeđe riže, u potpunosti može zamjeniti proteine životinjskog podrijetla, uz to proteini biljnog podrijetla su lakše probavljivi. Osim toga, pravilan unos bjelančevina izuzetno je važan za one koji su na vegetarijanskoj i veganskoj prehrani, za što je na primjer protein smeđe riže izvrstan izbor.
Proteini smeđe riže odvajaju se od škroba u riži mljevenjem zrna riže, a zatim posebnim enzimskim tretmanom.
Felhasználási javaslat
Protein smeđe riže ima pomalo slatkast, zemljani okus. Praškaste je teksture, iako je pomalo zrnastiji od ostalih biljnih bjelančevina. Može se konzumirati umiješan u smoothie, kašu ili shake za doručak. Uz to, puno se jela mogu obogatiti proteinom smeđe riže, na pr. možemo napraviti proteinske palačinke, vafle, umiješati ga u variva, a isvrstan je sastojak i domaćih proteinskih pločica. U slučaju pečenja, gotovo svako brašno može se zamijeniti s proteinom u prahu, u količini od jedne trećine (npr. spužvasti kolači, kolači, muffin, linzer itd.).